Història d'Aster

     Aster al NO-DO        
Llista de Presidents d'Aster        
Membrança
         Fins avui

 

  

Aster va ser fundada l'any 1948 per un col·lectiu  de joves apassionats per l'astronomia i desitjosos per popularitzar-la, liderats per Ernest Guille i Moliné, que fou el primer president de l'Agrupació.

Durant els anys 50, Aster destacà per la seva notable activitat tant en les tasques de tipus divulgatiu com en la potenciació de l'observació astronòmica a Catalunya.
 

D'entre aquestes activitats cal mencionar la inauguració l'any 1953 de l'observatori de l'Agrupació, situat a la pròpia seu del Passeig de Gràcia, i la perseverant tasca d'observació i fotografia diària del Sol efectuada des d'aquest durant l'Any Geofísic Internacional de 1958, activitat en la qual Aster participà juntament amb altres institucions, tant professionals com amateurs, d'arreu del món i gràcies a la qual l'Agrupació obtingué gran prestigi.

També cal mencionar la gran activitat que l'Agrupació va desenvolupar durant els últims anys 50 i durant tota la dècada dels 60 en la divulgació i fins i tot en l'experimentació pràctica en el camp de l'astronàutica. Precisament, socis d'Aster dirigits per Francesc Almor foren els primers en sintonitzar, a Europa Occidental i utilitzant tècniques totalment amateurs, el senyal emès pel Sputnik-1.

 Les dècades dels anys 70 i 80 van veure el naixement d'activitats tan emblemàtiques per la nostra Entitat com ara el "Curs d'Iniciació a l'Astronomia", de caire anual i dirigit al públic general, o la consolidació d'una xarxa meteorològica amateur a la ciutat de Barcelona. Durant l'any 1976, Aster organitzà les primeres "Jornades d'Astronomia", que amb el temps esdevindrien les "Jornades Estatals d'Astronomia", les quals, organitzades cada dos anys per una Agrupació diferent, reuneixen astrònoms professionals i amateurs d'arreu de l'Estat Espanyol.

Actualment, Aster continua la seva tasca de divulgació i difusió de l'astronomia, l'astrofísica, la meteorologia i l'astronàutica en tots els seus vessants, al temps que segueix desenvolupant programes d'observació i d'investigació amateur, col·laborant activament en els programes proposats per prestigioses associacions d'astrònoms amateurs tant nacionals com internacionals, com ara l' AAVSO American Association of Variable Star Observers ), la xarxa SONNE d'observadors solars amb seu a Alemanya, l'ALPO (Association of Lunar and Planetary Observers), la IOTA (International Occultation Timing Association), etc.