Tècniques d'astrofotografia

De la mateixa manera que per a la fotografia terrestre hi ha diverses tècniques fotogràfiques (paisatge, retrat, macro, publicitària ...), amb diferents equips per a cadascuna (trípode, flash, pantalles, estudi, reflectors ...), per a la fotografia astronòmica passa el mateix.

A continuació anem a explicar-les, de manera somera i segons el grau de dificultat de les mateixes.

1.- La més senzilla 

Amb un telèfon mòbil o una càmera compacta podem capturar camps amplis del cel, fins i tot des de la ciutat, on podrem copsar la Lluna, Júpiter, Venus, Mart, Saturn i els estels més brillants (Vega, Sírius, Capella, Deneb, Betelgeuse, Antares ...). I si estem en un lloc fosc, fins i tot la Via Làctia. Si podem posar la càmera en un petit trípode o recolzada en alguna superfície sòlida i utilitzar el disparador remot o el temporitzador aconseguirem una millor precisió i evitarem el moviment de la mà en disparar.
 
Exemple: 

2.- Un passet més 

Si disposem d'una càmera rèflex o d'objectius intercanviables podrem utilitzar un teleobjectiu per capturar detalls de la Lluna, com mars, cràters o serralades. També des d'un cel fosc podrem obtenir camps amplis o la Via Làctia amb força quantitat d'estrelles i detalls de zones fosques en contrast amb els camps brillants d'estrelles. Això haurem de fer-ho evidentment amb la càmera col·locada en un trípode estable i amb obertures d'angulars amplis (entre 8 i 28 mm). Podrem disparar amb disparador remot o temporitzador donant temps entre 10 i 20 segons i ISOS de 800-1600 aproximadament. És qüestió de provar.
Un altre exercici que podem fer és fixar l'objectiu en l'Estrella Polar i disparar durant molt de temps (almenys mitja hora) per treure les famoses circumpolars o esteles. Normalment això es fa amb molts trets de pocs segons, apilant després amb programari (Startrails, per exemple).
 
Exemple: 

3.- Ens posem en el tema 

Anem a començar a utilitzar el telescopi. La tècnica més senzilla és acoblar la nostra càmera rèflex sobre el tub de telescopi (es coneix com piggyback) amb un suport que mantingui la càmera fermament subjecta. Es tracta d'utilitzar el seguiment de la muntura (dotada de motors, almenys el de l'eix AR-ascensió recta-) per poder ampliar el temps de captura sense que les estrelles ens surtin allargades. Podríem disparar (en funció de la qualitat del seguiment) entre 30 i 60 segons a ISO més baixos (entre 100 i 600).
Si no tenim telescopi tenim l'opció de muntures específiques per a la rèflex amb les que no necessitem tubs de telescopi (Polarie o SKYWATCHER Star Adventurer, per exemple). 
Exemple:

4.- ASTROFOTOGRAFIA amb majúscules 


És aconsellable passar per aquests passos indicats abans. Una vegada que ja els tenim dominats (sobretot el pas 3) podem pensar en el següent pas.
 
I aquest pas és acoblar al telescopi una càmera rèflex o una d'específica per a astrofotografia directament (tècnica de focus primari). Aquí l'objectiu de la càmera serà el propi telescopi.

Les tècniques i equip dependran de l'objecte a fotografiar, de la qualitat del cel i ... .de nostre pressupost.
 
El més senzill és començar amb la Lluna. És de relativament fàcil enfocament i no necessitarem res més. Un cop enfocada, podem disparar durant curts períodes, en funció de la fase en què es trobi, per apreciar un munt de detalls; millor contrastats a la zona del terminador (separació de les zones il·luminada i fosca). Amb la Lluna Plena cal tenir la precaució de no cremar-la, per exemple utilitzant algun filtre verd o polaritzador per exemple.

El següent és acoblar una càmera astronòmica (no necessàriament refrigerada) connectada a un ordinador amb un programa de captura d'imatges (FireCapture per exemple) amb el qual poder enregistrar vídeos que després processarem per obtenir la fotografia definitiva. De fet hem de fer-ho així amb els planetes, ja que són objectes febles, petits i llunyans. La tècnica és senzilla, encara que exigeix ​​una posada en estació molt precisa i l'enfocament és crític. Ha de ser gairebé perfecte i que no se'ns mogui. L'ideal és comptar amb enfocament elèctric, però pot fer-se amb el manual. Els vídeos poden ser des de 15 segons (Lluna) fins a diversos minuts (Saturn, Mart ...).
 
Exemple:

5.- El Pas Final 

Finalment. Ja disposem de càmera astronòmica, telescopi, ordinador i programari de captura i tractament.
 
Anem a Cel Profund. Anem a capturar Nebuloses, Galàxies, Cúmuls ...

Aquí no ens val el vídeo. Hem de captar la feble llum que ens arriba d'aquests objectes (invisibles al nostre ull). I per a això no hi ha una altra solució que acumular aquesta llum des de mitja hora fins a 10 hores o més. Qualsevol càmera amb connexió USB ens servirà, però a causa de la llarga exposició es generen en el sensor un munt de píxels calents a causa de l'electrònica de la pròpia càmera, que ens apareixeran a la fotografia si o si. Podem minimitzar aquest soroll electrònic obtenint preses fosques (darks), encara que l'ideal és disposar d'una càmera refrigerada (més cara per descomptat). També hi ha punts de brutícia en el sensor i vinyetejos que podem eliminar amb preses de llum (flats). I finalment un soroll de lectura del sensor que es corregeix amb preses anomenades Bias, encara que aquestes últimes no són tan necessàries com les altres dues.

És molt aconsellable disposar de càmera de guiat per seguir un estel del camp a fotografiar, amb la idea de poder fer preses de diversos minuts sense que hi hagi deriva. Posteriorment s'apilen totes les fotografies de llum, darks, flats i bias per obtenir una fotografia final sobre la qual treballar amb programari i treure la millor informació possible.
 
Exemple: 

Tècniques especials

A part d'aquestes tècniques normals n'hi ha d'altres especials destinades a objectes concrets.
Són la fotografia solar, que requereix d'uns filtres i processos diferents, la fotografia d'estels, la fotografia de satèl·lits artificials ...

Si vols saber més pots consultar una infinitat de pàgines i tutorials, o també consultar als nostres experts de l'agrupació.

Enllaços a blogs dels nostres experts 

David Calabuig…………………….. https://www.andromedabcn.com/
Albert Capell……………………….  http://www.planisferi.cat/
Chesco Carbonell……………….. 
Josep Masalles…………………….  https://astronomia.josepmasalles.cat/
José Muñoz ………………………… 
José M Piña ………………………… https://astropractica.org
Juan Trujillo………………………… https://juantrujillo451.wixsite.com/nuestro-cosmos
 

Software per treballar amb astrofografía

Alguns dels programes (n'hi ha molts) 

Per guiat i alineació de polar:  EQAlign, PHD2 Guiding, Elbrus
 
Per ajudar a enfocar:   Bahtinov Grabber
 
Per capturar imatges:   FireCapture, K3CCDTools, Envisage, Maxim DL
 
Per apilar imatges:   DeepSkyStakkert, Maxim DL, RegiStax, Startrail
 
Per postprocessat:  PixInsight, PPI, Photoshop, Lightroom, Iris, Astroart
 
Per preparar sessions: Stellarium, Cartes du Ciel, AstroPlanner