Què fem a "Heliofísica"

Aquesta secció és dedica a la observació, estudi i anotació de diversos fenòmens solars. La observació solar amb llum blanca és una disciplina que requereix uns instruments relativament senzills que estan a l'abast de qualsevol aficionat.

És important poder fer observacions diàries, ja que d'un dia a l'altre és presenten variacions en el disc solar, apareixent, variant i desapareixent grups, focus, porus, taques, fàcules, etc.

Cal anotar tots aquests canvis en el fulls de cada dia i fer-ho constar en el full de resum mensual. Al llarg dels anys, el recull de aquestes dades ens permetrà confeccionar la gràfica corresponent al cicle solar, que te una mitjana de 11 anys.

Avui, gracies a les noves tecnologies, son cada dia més els aficionats que poden disposar de telescopis amb filtres monocromàtics (Hidrogen alfa) que ens permeten observar altres característiques del sol: protuberàncies, filaments, fàcules, fulguracions, que ens amplien els coneixements solars.

També es segueixen altres fenòmens com eclipsis i els trànsits de Venus o Mercuri per davant del Sol. Durant l'any es fan algunes observacions publiques en diferents llocs de la ciutat.

Les persones que tinguin interès en observacions d'Heliofísica poden posar-se en contacte amb el responsable de la Secció i seran informades de la tècnica per efectuar observacions i de com completar el fulls diaris i mensuals corresponents.

Per veure el seguiment de les taques solars i fàcules fotosfèriques premeu aquí


 Joan Conill  (soci d'Aster)