Titols i resum a tot arreu
Dimarts 12 de desembre a les 19h: Conferència: "Una perspectiva històrica de l'astrometria. Com mesurem la distància fins a les estrelles?" (Presencial i seguiment online)

Ponent: Xavier Luri. Catedràtic del Departament de Física Quàntica i Astrofísica de la Universitat de Barcelona. També és director de l'Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB / IEEC). Ha participat en la missió espacial Gaia. Autor de més de cent publicacions científiques, ha participat en més de cinquanta projectes de recerca i ha rebut diversos premis d'investigació i divulgació, entre els quals destaca el del concurs Ciència en Acció, pel vídeo Gaia, el satèl·lit.
"L'astrometria és la part de l’astronomia que s’encarrega d’estudiar la posició i el moviment dels astres. És una disciplina molt antiga i la feina dels astrònoms se centrava a mesurar les posicions dels astres i l’eina principal de què disposaven eren els catàlegs astronòmics. Tanmateix, cap a principis del segle XX es creia que s’havia arribat als límits del que era possible fer i l’astrometria semblava una disciplina tancada. Però l'accés a l'espai, i en particular dues missions de l'Agència Europea de l'Espai (ESA), han reviscut l'astrometria i han revolucionat l’astronomia: Hipparcos i Gaia.
En aquesta conferència farem una revisió històrica de l'astrometria i ens centrarem en els resultats de la missió Gaia, que ha reviscolat l'astrometria i està tenint un gran impacte en totes les àrees de l'astrofísica."

 
Data: 12/12/2023
Hora: 19 : 00
Localització: Presencial i seguiment online
Contacte: activitats@aster.cat
Telèfon: 93 451 44 88
Cost: Activitat per a socis (gratuïta)
Més sobre...: astrometria

Activitats previstes
No hi ha actes en perspectiva