Qui som
Aster, Agrupació Astronòmica de Barcelona és una entitat privada sense afany de lucre, fundada l’any 1948 i d’àmbit d’actuació circumscrit a Catalunya, que reuneix els afeccionats a l’astronomia i ciències afins i a la que poden pertànyer tant els principiants com els afeccionats més experts, units tots per una mateixa inquietud.
L’objectiu d’Aster es clar: apropar el mon de l’astronomia als ciutadans de Barcelona i Catalunya, alhora de fomentar, el màxim possible, l’interès, tant pràctic com teòric, per aquesta fascinant ciència. Les activitats que es realitzen per assolir aquest objectiu són, bàsicament , la divulgació de l’astronomia, utilitzant tots el mitjans possibles i la potenciació de l’observació pràctica en tots els àmbits a l’abast de l’astrònom amateur.
A més de dur a terme una important tasca divulgativa, Aster ofereix als seus socis, no tan sols uns mitjans materials i uns serveis d’informació, sinó que proporciona la possibilitat de participar activament en les diferent tasques pròpies de l’afeccionat a l’astronomia. Volem encoratjar tothom que tingui interès per l’astronomia, dintre de l’àmbit català en general i barceloní en particular, a que esdevingui soci d’Aster, ja que el contacte amb altres afeccionats és la millor eina per obtenir el màxim benefici de la nostra passió comuna.
Manteniu-vos en contacte amb l’Agrupació, al seu correu electrònic, per a conèixer les properes activitats programades.
Què fem
Una de las activitats més destacades de l’Agrupació és l’organització de cursos a diferents nivells, impartits pels membres de l’Entitat. Destaca en aquest àmbit el tradicional “Curs d’iniciació a l’Astronomia” que ja compta amb més de 40 edicions realitzades. Aster també realitza, puntualment, cursos d’especialització o avançats.
A més a més dels cursos d’iniciació, fem:
- Sortides d’observació pels socis.
- Sortides d’observació públiques.
- Tallers d’astrofotografia.
- Tallers sobre processat de fotografia digital astronòmica i sobre tots aquells temes que siguin d’interès pels socis.
- Conferencies, Xerrades, etc.
Pels principiants, s`han preparat uns grups de treball i diferents activitats que els ajuden a anar adquirint la informació necessària per desenvolupar els seus coneixements del cel:
- Grup de treball dels “Llunàtics” Selenografia.
- Sortides col·lectives d’observació, amb pràctica assistida d’identificació de les principals constel·lacions visibles en el moment.
- Sessió mensual “Passejant pel cel” en que es presenten i discuteixen propostes d’observació per a les sortides col·lectives mensuals.
- Organització d’un curs anual de posada en marxa del telescopi.
Els més veterans fan tasques de molta envergadura, col·laborant amb astrònoms professionals d'entitats a nivell de tot l'Estat i internacionals, fent seguiment de l'evolució de taques solars, variables, cometes, asteroides, exoplanetes etc., com podreu veure en les distintes seccions d'aquesta Web.