Titols i resum a tot arreu
Dijous 1 de febrer a les 19h: Conferència "Els Superconductors: què es pot fer amb ells?" (Presencial i seguiment online)

Ponent: Dr. Xavier Granados ha desenvolupat la seva recerca sobre materials superconductors a l'Institut del CSIC de Ciència de Materials de Barcelona, ICMAB-CSIC, desenvolupant aplicacions de superconductors. Ha contribuït a desenvolupar nous sistemes per a l'estabilitat de la xarxa, l'eficiència de la xarxa, l'emmagatzematge d'energia i nous conceptes per a generadors més lleugers i eficients per a vent i motors. Limitadors de corrent, cables HTS, imants per a l'emmagatzematge d'energia magnètica i reactors de fusió. Actualment, és Científic vinculat ad honorem a Icmab contribuint al desenvolupament dels procediments de fabricació de sistemes de cribratge HTS amb aplicació en ressonadors i acceleradors d'alta energia col·laborant amb el CERN. És membre de diverses plataformes de recerca i contribueix al projecte de la UE Històries vinculades a l'aliança EERA i la col·laboració COST. Ha col·laborat amb més de 150 publicacions i 7 patents.
"El gran desenvolupament científic-tecnològic del segle XIX va obrir noves preguntes inesperades sobre el comportament dels materials a baixes temperatures, properes al zero absolut. Son tots el gasos licuables? Poden solidificar? El més resistent va ser l’heli que va ser descobert en 1868 per els astrònoms Pierre Janssen i Norman Lokyer en el mateix eclipsi de Sol, analitzant l’expectre de la llum. Van descubrir un nou element: l’Heli. Afortunadament, es va descubrir Heli a la Terra, en Estats Units. En analitzar les seves propietats, es va veure la gran dificultat de poder-lo licuar. Una nova carrera tecnològica va ser aconseguir refredar-lo prou. 
En 1908 Heike Kammerlingh Onnes va aconseguir licuar l'Heli a una temperatura de 4,2K. El seu laboratori a Leiden es va convertir en referent dels estudiosos de les propietats dels materials. Com es comporten el materials a baixa temperatura? Els conductors elèctrics tenen menys resistència quant es refreden però, i si es refreden molt? Ell va utilizar la seva licuadora d’Heli per mesurar la resistivitat del mercuri i va observar que bruscament es feia zero als voltants de 4K. El mercuri va mostrar una nova propietat: és superconductor. Hi ha més materials? Quines altres propietats tenen? Què es pot fer amb ells?"

 
Data: 01/02/2024
Hora: 19 : 00
Localització: Presencial i seguiment online
Contacte: activitats@aster.cat
Telèfon: 93 451 44 88
Cost: Activitat per a socis (gratuïta)
Dimarts 6 de febrer a las 19h Astrofotografía (Online i seguiment presencial)

A càrrec de José Muñoz, soci d'Aster
Reunió informal, al estil de les trobades que es realitzaven cada dimarts al local, on s'ensenyen i es comenten les fotos realitzades, es pregunten dubtes, es comenta l'actualitat, i es passa una bona estona parlant d'astronomia.  
 
Data: 06/02/2024
Hora: 19 : 00
Duració: 2 Hores 
Localització: Online i seguiment presencial
Contacte: activitats@aster.cat
Telèfon: 93 451 44 88
Cost: Activitat per a socis (gratuïta)
Dijous 8 de febrer a les 19h: Conferència "Els propers eclipsis de Sol a la península ibérica" (Presencial i seguiment online)

Ponent: Josep Masalles, soci d'Aster.
"Els propers anys 2026, 2027 i 2028 podrem gaudir a prop de casa nostra d'un dels espectacles més meravellosos de la Natura com són els Eclipsis totals i anulars de Sol.
El darrer eclipsi total de Sol que es va poder observar a la península va ser al 1905 i ara podrem gaudir de la seva observació el 12 d'agost del 2026 i el 2 d'agost del 2027. A més a més hi haurà un eclipsi anular el 26 de gener de 2028.
En la conferència explicarem el fenomen astronòmic i com programar-lo, observar-lo amb seguretat, realitzar fotografies i en definitiva com gaudir i viure l'important esdeveniment."

 
Data: 08/02/2024
Hora: 19 : 00
Localització: Presencial i seguiment online
Contacte: activitats@aster.cat
Telèfon: 93 451 44 88
Cost: Activitat per a socis (gratuïta)
Dimarts 13 de febrer a les 19h: Conferència "L’astrologia: Què ens cal saber als astrònoms? Un resum d’estudis empírics" (Presencial i seguiment online)

Ponent: Jordi Bozzo Mulet, soci i expresident d’Aster, Doctor en Biologia i Màster en Astronomia i Astrofísica. 
"Probablement no hi ha res que tregui més de polleguera a un astrònom que el confonguin amb un astròleg, aquells que es dediquen als horòscops i els signes del zodíac. Però pocs astrònoms sabrien descriure l’astrologia amb un mínim de coneixement, ni sabrien dir quines dades experimentals i estudis empírics hi ha que rebatin l’una contra l’altra. “Coneix el teu enemic”, va dir Sun Tzu, el pensador i estratega xinès cap a l'any 500 abans de la nostra era. Amb aquesta intenció, es presenta una xerrada on s’expliquen els trets característics de l’astrologia i s’ofereix una introducció als més de 1000 estudis existents que han posat a prova les tesis astrològiques."

 
Data: 13/02/2024
Hora: 19 : 00
Localització: Presencial i seguiment online
Contacte: activitats@aster.cat
Telèfon: 93 451 44 88
Cost: Activitat per a socis (gratuïta)
Dimecres 14 de febrer a les 19h: Curs d'astrofotografia

Inici del curs d'astrofotografia.
informació: https://www.aster.cat/mm/file/2024/ASTER - Curs Astrofotografia - 2024.pdf

 
Data: 14/02/2024
Hora: 19 : 00
Localització: Seu d'Aster
Contacte: activitats@aster.cat
Telèfon: 93 451 44 88
Cost: Consultar enllaç
Dijous 15 de febrer a les 19h: Conferència: "Un viatge (galàctic) als descobriments aconseguits fins ara per la missió Gaia" (Presencial i seguiment online)

Ponent: Dra. Francesca Figueras, Departament de Física Quàntica i Astrofísica, Universitat de Barcelona
Ex-presidenta de la SEA (Sociedad Española de Astronomia).
"El passat 19 de desembre es van complir 10 anys del llançament de la missió Gaia de l’Agència Espacial Europea. Han estat anys plens d’èxits tecnològics i científics, on tota la comunitat astronòmica, amateurs i professionals, hem pogut gaudir d'unes dades de qualitat sense precedents. Estem usant aquestes dades en molts camps de l’astronomia, des del sistema solar fins l’extragalàctic i, arribats a aquest punt, podem abordar el repte de fer balanç dels descobriments científics aconseguits fins ara. En aquesta tertúlia comentarem les noves descobertes, des de la detecció dels forats negres més propers fins el missatge que rebem dels quàsars més llunyans. També examinarem quines han estat les sorpreses que posen en qüestió els models físics fins ara establerts, tant pel que fa a la física estel·lar i els interiors de les nanes blanques com a mateixa existència de la matèria fosca. I, no menys important, comentarem quins són els desafiaments que aquestes dades, i les que aviat arribaran, ens plantegen en el treball col·laboratiu d'avençar en el camp de l’astronomia galàctica."

 
Data: 15/02/2024
Hora: 19 : 00
Localització: Presencial i seguiment online
Contacte: activitats@aster.cat
Telèfon: 93 451 44 88
Cost: Activitat per a socis (gratuïta)