Titols i resum a tot arreu
Dimarts 18 de juny a les 19h: Conferència: "Reptes de la Cosmologia i el Principi Antròpic (Presencial i seguiment online)

Ponent: Emili Elizalde. El professor Emili Elizalde és el líder i fundador del grup de "Física Teòrica i Cosmologia" de l'Institut de Ciències de l'Espai del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), al Campus de la UAB a Bellaterra, un grup d'enorme reconeixement internacional. És professor Honoris causa per dues universitats i des de fa poc professor Ad Honorem del CSIC. Acadèmic visitant al prestigiós Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT), i a altres institucions d'alt nivell diverses vegades, va obtenir dues invitacions del govern del Japó per a investigadors excel·lents i quatre "distincions al mèrit científic" del Consell Superior d'Investigacions Científiques. Membre del "Col·legi d'Experts" de la Fundació Europea de la Ciència, i també de la prestigiosa Barcelona Graduate School of Mathematics (BGSMath). Ha estat a més vicepresident de l'Associació Espanyola Alexander-von-Humboldt. Ha publicat més de tres-cents articles de recerca en revistes indexades d'alt impacte i una quinzena de llibres. Escriu sovint a Divulcat, TheConversation, la Revista de Física, etc.
"Durant el darrer segle, observadors del cosmos i científics pioners van assolir la nostra comprensió actual de l'Univers. Ja a l'antiguitat, s'havia intentat explicar-lo, emprant, però, molts mites i llegendes. Aquí ens centrarem en l'època en què la cosmología esdevingué una vertadera ciència. Els descobriments dels darrers cent anys han canviat de manera radical la nostra visió del món: de ser petit, estàtic, immutable i etern, va passar a ser enorme i dinàmic; i a tenir un origen, a partir de gairebé no res, fa 13.800 milions d'anys. Experimentà, de sobte, una expansió gegantina (el Big Bang), que encara continua, si bé d'una manera molt més suau (energia fosca). Però, no només parlarem d'èxits: aquests coneixements han creat, alhora, nous misteris on anteriorment havia regnat la certesa absoluta. Per què les masses s'atrauen? Per què les constants universals són les que són? El que ens portarà eventualment al principi antròpic.

 
Data: 18/06/2024
Hora: 19 : 00
Localització: Presencial i seguiment online
Contacte: activitats@aster.cat
Telèfon: 93 451 44 88
Cost: Activitat per a socis (gratuïta)
Diumenge 16 de juny a les 10h: Taller solar (Pràctic) a la Pl. Mireia

A càrrec de Judith Ardèvol, Pere Closas i Jordi Marco, socis d'Aster.
Trobades mensuals enfocades a formar els socis perquè puguin fer divulgació durant les observacions públiques solars. Practicarem el muntatge i ajust dels telescopis d'Aster per a observar el sol (no cal coneixements previs ni telescopi propi). Les primeres sessions estaran enfocades a practicar per a les observacions públiques. Així tots els participants muntaran, ajustaran i desmuntaran els telescopis. També s'explicarà quina informació donem als visitants en cada tipus de telescopi, perquè així se'ls pugui atendre tant si s'està en un telescopi com si s'està donant suport. També mesurarem l'activitat del sol per aprendre a reportar-la.
En acabar cada sessió, tots aquells que puguem anirem a fer un vermut abans de marxar.
S'ha creat el canal #Taller-solar-pràctic a l'slack per compartir la informació.
Us animem a participar-hi!
Segons la meteorologia mireu la web/slack abans de sortir per si hi ha algun canvi


 
Data: 16/06/2024
Hora: 10 : 00
Localització: Plaça Mireia, Esplugues de Llobregat
Contacte: activitats@aster.cat
Telèfon: 93 451 44 88
Cost: Activitat per a socis (gratuïta)
Dimecres 12 de juny a les 18h: Conferència a Vil·la Urània: "Eclipsis de sol a la Península Ibèrica "

Ponent: Josep Masalles i Roman, president de l'Agrupació Astronòmica Aster, enginyer industrial i llicenciat en Ciències Físiques.
"Els propers anys 2026, 2027 i 2028 podrem gaudir, prop de casa nostra, d'un dels espectacles més meravellosos de la Natura: els eclipsis totals i anulars de Sol. El darrer eclipsi total de Sol que es va veure a la península va ser el de 1905, i ara en podrem gaudir d’un altre el 12 d'agost del 2026 i el 2 d'agost del 2027. A més hi haurà un eclipsi anular el 26 de gener de 2028. En aquesta xerrada s'explicarà aquest fenomen astronòmic, com programar-lo, com el podem observar amb total seguretat, com podem fer-ne bones fotogarfies, en definitiva: com treure-li el màxim suc possible! "
Cal inscripció a: https://ajuntament.barcelona.cat/ccivics/vil.laurania/p/57033/mirant-el-cel-xerrada-eclipsis-de-sol-a-la-peninsula-iberica

 
Data: 12/06/2024
Hora: 18 : 00
Localització: Vil·la Urània
Contacte: activitats@aster.cat
Telèfon: 93 451 44 88
Cost: Actividad gratuita
Dissabte 8 i diumenge 9 de juny: Festa de la Ciència (Observació solar pública)

Com cada any Aster participa a la Festa de la Ciència. Aquest any es farà al Mercat del Born.
Farem observació solar pública de les 11h a les 15h tant dissabte com diumenge. Com sempre agraïrem la vostra col·laboració.
Data: 08/06/2024
Hora: 11 : 00
Duració: 2 Dies 4 Hores 
Localització: Mercat del Born
Contacte: activitats@aster.cat
Telèfon: 93 451 44 88
Cost: Activitat gratuïta
Dimarts 4 de juny a les 19h Astrofotografía (Online i seguiment presencial)

A càrrec de José Muñoz, soci d'Aster
Reunió informal, al estil de les trobades que es realitzaven cada dimarts al local, on s'ensenyen i es comenten les fotos realitzades, es pregunten dubtes, es comenta l'actualitat, i es passa una bona estona parlant d'astronomia.  


 
Data: 04/06/2024
Hora: 19 : 00
Duració: 2 Hores 
Localització: Online i seguiment presencial
Contacte: activitats@aster.cat
Telèfon: 93 451 44 88
Cost: Activitat per a socis (gratuïta)
Divendres 24, dissabte 25 i diumenge 26 de maig: Fira Modernista de Barcelona

Aster participa a la Fira Modernista que aquest any es farà al carrer Bruc.
Aster participa amb l'observació del sol amb diferents telescopis el diumenge 26 de 12h a 14h a Bruc-València.
Durant tota la fira també estarem en un estand, on farem tallers d'astronomia i us podrem informar de totes les nostres activitats.
Data: 24/05/2024
Hora: 11 : 00
Duració: 3 Dies 4 Hores 
Localització: Carrer Bruc
Contacte: activitats@aster.cat
Telèfon: 93 451 44 88
Cost: Activitat gratuïta