Titols i resum a tot arreu
Diumenge 21 d'abril a les 10h: Taller solar (Pràctic) a la Pl. Mireia

A càrrec de Judith Ardèvol, Pere Closas i Jordi Marco, socis d'Aster.
Trobades mensuals enfocades a formar els socis perquè puguin fer divulgació durant les observacions públiques solars. Practicarem el muntatge i ajust dels telescopis d'Aster per a observar el sol (no cal coneixements previs ni telescopi propi). Les primeres sessions estaran enfocades a practicar per a les observacions públiques. Així tots els participants muntaran, ajustaran i desmuntaran els telescopis. També s'explicarà quina informació donem als visitants en cada tipus de telescopi, perquè així se'ls pugui atendre tant si s'està en un telescopi com si s'està donant suport.
En acabar cada sessió, tots aquells que puguem anirem a fer un vermut abans de marxar.
En properes sessions també ens introduirem en el seguiment solar. Els nostres socis especialistes en seguiment solar ens explicaran com comptar les taques, fer reports,... Possiblement això ho començarem amb una classe teòrica a la Seu, i després ja farem sortides un cop al mes per a practicar com fer el seguiment del Sol.
Us animem a participar-hi!
Segons la meteorologia mireu la web/slack abans de sortir per si hi ha algun canvi.

 
Data: 21/04/2024
Hora: 10 : 00
Localització: Plaça Mireia, Esplugues de Llobregat
Contacte: activitats@aster.cat
Telèfon: 93 451 44 88
Cost: Activitat per a socis (gratuïta)
Dilluns 22 d'abril a les 19h: Taller solar (Pràctic) (Sessió teòrica a la Seu)

A càrrec de Josep Ramon Noy, soci d'Aster.
Per complementar el taller on estem aprenent a observar el Sol. El nostre company Josep Ramon, ens explicarà com comptar taques, observar l'activitat solar, ... i com reportar-ho.

 
Data: 22/04/2024
Hora: 19 : 00
Localització: Seu d'Aster
Contacte: activitats@aster.cat
Telèfon: 93 451 44 88
Cost: Activitat per a socis (gratuïta)
Dimarts 30 d'abril a les 19h: Conferència: "Com interactuen les ones gravitacionals amb els objectes astrofísics?" (Presencial i seguiment online)

Ponent: Helena Ubach Raya. Grau de Física a la Universitat de Barcelona, el Màster d'Astrofísica, Física de Partícules i Cosmologia a la UB, i ara està escrivint la Tesi doctoral en Física (sobre l'efecte de lent gravitatòria en ones gravitacionals), també a la UB. També imparteix classes de grau a la universitat. Forma part del grup Virgo a l'Institut de Ciències del Cosmos de la UB i de la col•laboració LIGO-Virgo-KAGRA. Ha fet algunes altres activitats de divulgació, com ara un curs d'ones gravitacionals a la Casa Golferichs, algunes classes a la "Universitat de l'experiència" de la UB, xerrades al centre cívic de Sant Just Desvern i l'Associació d'Alella, tallers per a nens/joves...
"Des de l'any 2015, diverses senyals procedents d’ones gravitacionals, les oscil•lacions de l’espai-temps, han estat detectades a la Terra. Què passaria si aquestes ones gravitacionals troben un objecte astrofísic massiu enmig del seu camí? Aquest efecte, anomenat deflexió gravitatòria o efecte de lent gravitatòria, ja s’ha observat amb llum i crea una distorsió deguda a la gravetat de l’objecte astrofísic. Tot i que s’espera que les ones gravitacionals també pateixin una distorsió similar a la de la llum, encara no se n’ha detectat cap cas. En aquesta xerrada parlaré de l’efecte de lent gravitatòria, com veuríem la distorsió en les ones gravitacionals, i què esperem detectar en el futur proper."

 
Data: 30/04/2024
Hora: 19 : 00
Localització: Presencial i seguiment online
Contacte: activitats@aster.cat
Telèfon: 93 451 44 88
Cost: Activitat per a socis (gratuïta)
Dijous 2 de maig a les 19h: Taller solar (Pràctic) (Sessió teòrica a la Seu)

A càrrec de Pere Closas, soci d'Aster.
Per complementar el taller on estem aprenent a observar el Sol. El nostre company Pere Closas, ens explicarà com fer els càlculs per mesurar el diàmetre del sol amb els telescopis de projecció. 
Data: 02/05/2024
Hora: 19 : 00
Localització: Seu d'Aster
Contacte: activitats@aster.cat
Telèfon: 93 451 44 88
Cost: Activitat per a socis (gratuïta)
Dilluns 6 de maig a les 19h: Inauguració del 61è Curs d’Iniciació a l’Astronomia.

Del 6 de maig al 19 de juny de 2024, ASTER, Agrupació Astronòmica de Barcelona, organitza a la seva seu social el 61è Curs d’Iniciació a l’Astronomia.
L’horari de les classes teòriques serà de 19:00 a 21:00h. 
El nombre de places és limitat.
Més informació a: https://www.aster.cat/news/ca_ES/2024/03/20/0001/61e-curs-diniciacio-a-lastronomia


Data: 06/05/2024
Hora: 19 : 00
Localització: Seu d'Aster
Contacte: activitats@aster.cat
Telèfon: 93 451 44 88
Cost: Consultar enllaç
Dimarts 7 de maig a les 19h Astrofotografía (Online i seguiment presencial)

A càrrec de José Muñoz, soci d'Aster
Reunió informal, al estil de les trobades que es realitzaven cada dimarts al local, on s'ensenyen i es comenten les fotos realitzades, es pregunten dubtes, es comenta l'actualitat, i es passa una bona estona parlant d'astronomia.  


 
Data: 07/05/2024
Hora: 19 : 00
Duració: 2 Hores 
Localització: Online i seguiment presencial
Contacte: activitats@aster.cat
Telèfon: 93 451 44 88
Cost: Activitat per a socis (gratuïta)