Titols i resum a tot arreu
Dimarts 30 d'abril a les 19h: Conferència: "Com interactuen les ones gravitacionals amb els objectes astrofísics?" (Presencial i seguiment online)

Ponent: Helena Ubach Raya. Grau de Física a la Universitat de Barcelona, el Màster d'Astrofísica, Física de Partícules i Cosmologia a la UB, i ara està escrivint la Tesi doctoral en Física (sobre l'efecte de lent gravitatòria en ones gravitacionals), també a la UB. També imparteix classes de grau a la universitat. Forma part del grup Virgo a l'Institut de Ciències del Cosmos de la UB i de la col•laboració LIGO-Virgo-KAGRA. Ha fet algunes altres activitats de divulgació, com ara un curs d'ones gravitacionals a la Casa Golferichs, algunes classes a la "Universitat de l'experiència" de la UB, xerrades al centre cívic de Sant Just Desvern i l'Associació d'Alella, tallers per a nens/joves...
"Des de l'any 2015, diverses senyals procedents d’ones gravitacionals, les oscil•lacions de l’espai-temps, han estat detectades a la Terra. Què passaria si aquestes ones gravitacionals troben un objecte astrofísic massiu enmig del seu camí? Aquest efecte, anomenat deflexió gravitatòria o efecte de lent gravitatòria, ja s’ha observat amb llum i crea una distorsió deguda a la gravetat de l’objecte astrofísic. Tot i que s’espera que les ones gravitacionals també pateixin una distorsió similar a la de la llum, encara no se n’ha detectat cap cas. En aquesta xerrada parlaré de l’efecte de lent gravitatòria, com veuríem la distorsió en les ones gravitacionals, i què esperem detectar en el futur proper."

 
Data: 30/04/2024
Hora: 19 : 00
Localització: Presencial i seguiment online
Contacte: activitats@aster.cat
Telèfon: 93 451 44 88
Cost: Activitat per a socis (gratuïta)
Dimarts 14 de maig a les 19h: Conferència: "Una astrofísica poc convencional: física de partícules per a entendre l'Univers, i viceversa" (Presencial i seguiment online)

Ponent: Antoni Bertolez Martínez. Grau de Física a la Universitat de Barcelona, el Màster d'Astrofísica, Física de Partícules i Cosmologia a la UB, i ara esta escrivint com a Investigador predoctoral la Tesi doctoral: “Els neutrins massius com a finestra a la nova física en física de partícules, astrofísica i cosmologia”. Imparteix classes de grau a la universitat i ha participat en el  projecte de col·laboració ANITA-IV.
"En aquesta xerrada, farem una breu introducció a la física de partícules i, en concret, a unes partícules que són els neutrins, així com als anomenats rajos còsmics. Una explicació, és clar, perquè tothom la pugui entendre!
Un cop descobertes aquestes partícules, explicarem com es poden utilitzar per a estudiar les estrelles i galàxies (així com els fenòmens més energètics de l'Univers).
Finalment, descobrirem com l'estudi d'allò més gran (l'Univers) ens pot donar informació sobre el més petit que existeix (la física de partícules)."

 
Data: 14/05/2024
Hora: 19 : 00
Localització: Presencial i seguiment online
Contacte: activitats@aster.cat
Telèfon: 93 451 44 88
Cost: Activitat per a socis (gratuïta)