Titols i resum a tot arreu
Dimarts 10 de maig a les 19h: Conferència (Online) SASDABA: Espectroscòpia per a tots

Ponent: Tòfol Tobal. Geògraf professional i astrònom amateur des de fa 50 anys, especialitzat en desenvolupar programes Pro-Am i coordinació d'equips d'observació. Membre fundador de l'entitat Observatori Astronòmic del Garraf (OAG), al 1985 va impulsar la creació dels observatoris de El Pinar (Canyelles, 1992) i de l'Observatori del parc del Garraf (Olivella, 1999). Ha estat membre de l'AAS, ALPO i SAF. Forma part del grup coordinador del projecte SASDABA conjuntament amb l'equip del Spanish Virtual Observatory (SVO).
"L'espectroscòpia és un camp cada vegada més a l'abast dels aficionats a l'astronomia. El cost de l'equip necessari per treballar-hi ha baixat els darrers anys. La contribució dels amateurs és cada cop més necessària per als professionals i també permet crear eines de gran qualitat per realitzar tasques d'aprenentatge.
El projecte Pro-Am SASDABA recull milers d'imatges espectroscòpiques obtingudes per diversos equips coordinats dels hemisferis nord y sud. El seu objectiu principal és aprofundir en les tècniques de la classificació espectral i els anàlisis bàsics dels espectres dins el col·lectiu amateur i acadèmic.
Qualsevol aficionat, equipat amb una xarxa de difracció o un espectrògraf pot contribuir a aquesta base de dades. Aquest taller us explicarà com fer-ho."


 
Data: 10/05/2022
Hora: 19 : 00
Duració: 2 Hores 
Localització: On line
Contacte: activitats@aster.cat
Telèfon: 93 451 44 88
Cost: Activitat per a socis (gratuïta)
Dijous 12 de maig a les 19h: Conferència (Presencial i seguiment Online) De los Agujeros Negros a la Teoría del Todo -- Tras los pasos de Einstein y Hawking.

Ponent: Roberto Emparan. Físic d'ICREA del Dep.de Física Quàntica i Astrofísica, i de l'ICCUB.
Els enigmes desconcertants sobre els forats negres i l'origen de l'univers, els límits de l'espai i el temps, i la recerca d'una “teoria de tot”. Quina millor manera d'endinsar-nos en aquestes fascinants qüestions que seguir els passos dels científics més populars de la història: Einstein i Hawking? Indagant en el seu llegat aprendrem coses com que el nostre smartphone sap que la gravetat distorsiona el temps i que l'oblit no és possible a l'univers quàntic, i entendrem per què mai no hem de deixar de mirar les estrelles.

 
Data: 12/05/2022
Hora: 19 : 00
Duració: 2 Hores 
Localització: Aster, C/ Viladomat, 291, Barcelona
Contacte: activitats@aster.cat
Telèfon: 93 451 44 88
Cost: Activitat per a socis (gratuïta)
Dimarts 17 de maig a les 19h: Astrofotografia (online i seguiment presencial)

A càrrec de José Muñoz, soci d'Aster
Reunió informal, a l'estil de les trobades que es realitzaven cada dimarts al local, on s'ensenyen i es comenten les fotos realitzades, es pregunten dubtes, es comenta l'actualitat, i es passa una bona estona parlant d'astronomia.



 
Data: 17/05/2022
Hora: 19 : 00
Duració: 2 Hores 
Localització: On line i seguiment presencial
Contacte: activitats@aster.cat
Telèfon: 93 451 44 88
Cost: Activitat per a socis (gratuïta)
Dimecres 18 de maig a les 19h: llegim-ciència-ficció

A càrrec de Marta Martínez i Yolanda Rodríguez, sòcies d'Aster
Trobades on posarem en comú les nostres impressions i opinions sobre la novel·la llegida: "La peste escarlata" (1912), escrita per en Jack London, amb 41 pàgines
Per seguir informats del tema uniu-vos al canal #llegim-ciència-ficció

 
Data: 18/05/2022
Hora: 19 : 00
Duració: 2 Hores 
Localització: On line
Contacte: activitats@aster.cat
Telèfon: 93 451 44 88
Cost: Activitat per a socis (gratuïta)
Dimarts 24 de maig a les 19h: Conferència (Online) Corrents de marea estel·lar al voltant de galàxies anàlogues a la Via Làctia

Ponent: Sílvia Farrà. Sòcia d'Aster
"El marc jeràrquic de la formació de galàxies contempla la formació i evolució de cossos estel·lars massius a través de la caiguda i fusions successives de sistemes de baixa massa inicialment units, així com de l’entrada de gas fred. Utilitzant els models actuals, es prediu la interrupció continua de les galàxies satèl·lit al voltant de les galàxies massives.
Això deriva a una àmplia diversitat de diferents característiques estructurals als halos d’aquestes galàxies massives, el que comporta diferents tipus d’interaccions amb les galàxies satèl·lit. Així doncs, com a conseqüència d’aquests fenòmens apareixen, per exemple, corrents de marea estel·lar. Aquestes es caracteritzen per ser dinàmicament fredes i per formar-se a partir d’una galàxia satèl·lit enana. Acostumen a manifestar-se com a llargues estructures al volant de la galàxia principal, mentre hi tracen, aproximadament, la òrbita de la galàxia satèl·lit. D’aquesta forma, aquestes corrents estel·lars ens proporcionen un coneixement del potencial gravitatori en el que orbiten.
Un cop introduïdes aquestes corrents estel·lars, presentaré el projecte que vaig començar a realitzar a finals del 2021 i en el que em trobo treballant actualment a l’Observatori de Leiden.
L’objectiu principal d’aquest es la recerca i anàlisi de corrents de marea estel·lar en galàxies que presenten més similituds a la Via Làctia que podrien ser observades espectroscòpicament per la futura generació de telescopis.
D’aquesta manera ha sigut possible realitzar un anàlisi de les corrents estel·lars de galàxies anàlogues a la Via Làctia obtenint uns resultats coherents respecte a prediccions prèvies a aquest treball."


 
Data: 24/05/2022
Hora: 19 : 00
Duració: 2 Hores 
Localització: On line
Contacte: activitats@aster.cat
Telèfon: 93 451 44 88
Cost: Activitat per a socis (gratuïta)
Dissabte 28 de maig de 13h a les 16h: Observació Solar (Pública) FESTA DE LA CIÈNCIA

Amb motiu de la Festa de la Ciència, que aquest any es celebra a la Rambla del Raval.
Aster participa amb l'observació del Sol amb diferents telescopis els dies 28 i 29 de 13h a 16h. 
Us hi esperem.


 

 
Data: 28/05/2022
Hora: 13 : 00
Duració: 2 Hores 
Localització: Rambla del Raval
Contacte: activitats@aster.cat
Telèfon: 93 451 44 88
Cost: Actividad gratuita