Titols i resum a tot arreu
Dimarts 18 de juny a les 19h: Conferència: "Reptes de la Cosmologia i el Principi Antròpic (Presencial i seguiment online)

Ponent: Emili Elizalde. El professor Emili Elizalde és el líder i fundador del grup de "Física Teòrica i Cosmologia" de l'Institut de Ciències de l'Espai del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), al Campus de la UAB a Bellaterra, un grup d'enorme reconeixement internacional. És professor Honoris causa per dues universitats i des de fa poc professor Ad Honorem del CSIC. Acadèmic visitant al prestigiós Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT), i a altres institucions d'alt nivell diverses vegades, va obtenir dues invitacions del govern del Japó per a investigadors excel·lents i quatre "distincions al mèrit científic" del Consell Superior d'Investigacions Científiques. Membre del "Col·legi d'Experts" de la Fundació Europea de la Ciència, i també de la prestigiosa Barcelona Graduate School of Mathematics (BGSMath). Ha estat a més vicepresident de l'Associació Espanyola Alexander-von-Humboldt. Ha publicat més de tres-cents articles de recerca en revistes indexades d'alt impacte i una quinzena de llibres. Escriu sovint a Divulcat, TheConversation, la Revista de Física, etc.
"Durant el darrer segle, observadors del cosmos i científics pioners van assolir la nostra comprensió actual de l'Univers. Ja a l'antiguitat, s'havia intentat explicar-lo, emprant, però, molts mites i llegendes. Aquí ens centrarem en l'època en què la cosmología esdevingué una vertadera ciència. Els descobriments dels darrers cent anys han canviat de manera radical la nostra visió del món: de ser petit, estàtic, immutable i etern, va passar a ser enorme i dinàmic; i a tenir un origen, a partir de gairebé no res, fa 13.800 milions d'anys. Experimentà, de sobte, una expansió gegantina (el Big Bang), que encara continua, si bé d'una manera molt més suau (energia fosca). Però, no només parlarem d'èxits: aquests coneixements han creat, alhora, nous misteris on anteriorment havia regnat la certesa absoluta. Per què les masses s'atrauen? Per què les constants universals són les que són? El que ens portarà eventualment al principi antròpic.

 
Data: 18/06/2024
Hora: 19 : 00
Localització: Presencial i seguiment online
Contacte: activitats@aster.cat
Telèfon: 93 451 44 88
Cost: Activitat per a socis (gratuïta)
Més sobre...: principi antròpic

Activitats previstes