Titols i resum a tot arreu
Dimarts 8 de juny a les 19h: Taller "Treballem amb les imatges" (2) (Presencial)

A càrrec de Jordi Marco, soci d'Aster
Taller en el que s'explicarà i practicarà com treure dades de les imatges astronòmiques. Es començarà des de zero, a partir d'imatges ja realitzades.
En aquesta segona sessió, continuarem amb la fotometria de variables. Utilitzarem el programa gratuït AstroImageJ que funciona tant en Windows, Linux i Mac.
Farem una repassada ràpida del procés manual que vam iniciar en la primera sessió, i començarem a aprendre automatismes (fer platesolve de les imatges, buscar les estrelles per coordenades...)
A les sessions no hi haurà un temari fix, s'anirà avançant mica en mica al ritme que marquin els participants.
Per raons laborals del ponent, pot ser que la sessió s'hagi de suspendre a última hora, per això recomanem que es miri la web www.aster.cat abans de sortir de casa, on si es dona el cas, s'hi anunciarà la suspensió)

 
Data: 08/06/2023
Hora: 19 : 00
Duració: 2 Hores 
Localització: Seu d'Aster
Contacte: activitats@aster.cat
Telèfon: 93 451 44 88
Cost: Activitat per a socis (gratuïta)
Dissabte 10 i diumenge 11 de juny a les 11h:  Observació Solar pública (Festa de la Ciéncia)

Aquest any Aster torna a participar a la Festa de la Ciència, que es realitzarà a Poblenou. Farem observació solar de 11h a 16h a Rambla Prim amb Llull. 
Muntarem diferents telescopis per a observar el Sol.
Per més informació: https://www.barcelona.cat/festa-de-la-ciencia/ca
 
Data: 10/06/2023
Hora: 11 : 00
Duració: 2 Dies 
Localització: Poblenou
Contacte: activitats@aster.cat
Telèfon: 93 451 44 88
Cost: Activitat gratuïta
Dimarts 13 de juny a les 19h:  Conferència: "Els cartografiats de galàxies i l'energia fosca" (Presencial i seguiment online)

Ponent: Hector Gil Marín. Doctor en física i investigador a l'Institut de Ciències del Cosmos. Treballa en el camp de la cosmologia a gran escala de l'Univers. Va estar investigador a l'Institut Lagrange de París, i a l'Institute of Cosmology and Gravitation (ICG), Universitat de Portsmouth (UK) i col·laborador en diversos projectes internacionals com DESI i BOSS
"El model estàndard de la cosmologia va ser proposat als anys 90 del segle passat. Amb tan sols 6 paràmetres proporciona una descripció de l'evolució còsmica de l'univers al llarg de 13,800 milions d'anys, així com dels processos físics tals com les oscil·lacions acústiques en plasma primordial. Han estat precisament aquestes dades aportades per les observacions del fons de radiació còsmica de microones, i posteriorment mitjançant els cartografiats de galàxies, els que han establert aquest model com a pedra angular del nostre coneixement científic en la cosmologia actual. Aquest model te profundes implicacions en la física de partícules i la relativitat general."

 
Data: 13/06/2023
Hora: 19 : 00
Localització: Presencial i seguiment online
Contacte: activitats@aster.cat
Telèfon: 93 451 44 88
Cost: Activitat per a socis (gratuïta)
Dimecres 14 de juny a les 18h:  Conferència presencial "Espectacles de la natura amb mirada científica: La Bellesa del Cosmos"

Ponent: Josep Masalles i Román, soci d'Aster
"La Natura en el nostre planeta ens presenta llocs de gran bellesa i fenòmens espectaculars que són apreciats per tothom. Menys coneguda per bona part de la població, majoritàriament urbana, és la bellesa del Cosmos. La Lluna, els planetes, els cometes, les nebuloses, les galàxies, etc. són també d'una gran bellesa. I també ho són fenòmens astronòmics que podem observar com els eclipsis, els trànsits, les ocultacions, les sortides i postes de Sol, les aurores, etc. Tots aquests fenòmens poden ser apreciats millor si coneixem la seva fonamentació científica. A la seva bellesa intrínseca s’afegeix la bellesa del coneixement. I per això volem destacar la Bellesa de l'Univers amb mirada científica."
Cal inscripció prèvia a:  https://ajuntament.barcelona.cat/ccivics/guinardo/espectacles-de-la-natura-amb-mirada-cientifica-la-bellesa-del-cosmos/


 
Data: 14/06/2023
Hora: 18 : 00
Duració: 2 Hores 
Localització: C. C. Guinardó
Contacte: activitats@aster.cat
Telèfon: 93 451 44 88
Cost: Actividad gratuita
Dijous 15 de juny a les 19h: Conferència: "Jorge Juan i l’astronomia espanyola del s. XVIII" (Presencial i seguiment online)

A càrrec de Pere Closas, soci d'Aster
En acabar el primer terç del s XVIII, per acabar de decidir la forma de la Terra, França va proposar dues expedicions, una a terres de latitud alta (Lapònia) i una altra a terres del Equador, per mesurar en cada una d’aquestes zones la llargada corresponent a un grau de latitud.
L’expedició a l’Equador, precisament a la nació que avui porta aquest nom, necessitava permís de la corona espanyola. I una de les condicions imposades va ser la participació d’algunes persones espanyoles.
Els escollits van ser dos estudiants (llavors), cadets de la guàrdia marina, Jorge Juan i Antonio de Ulloa. Es van embarcar amb científics francesos i van prendre part molt activa en les tasques de l’expedició.
El 20 de juny de 1773 va morir Jorge Juan. Aquests dies fa 300 anys de la seva mort.
A la conferència es farà un repàs dels treballs i de les vicissituds de l’expedició i una avaluació del que va representar per el progrés de la ciència a Espanya.

 
Data: 15/06/2023
Hora: 19 : 00
Localització: Presencial i seguiment online
Contacte: activitats@aster.cat
Telèfon: 93 451 44 88
Cost: Activitat per a socis (gratuïta)
Dissabte 17 de juny  - Sortida d'observació de cel profund a Pujalt

CANVI A L'ORDAL   NOVA HORA a Diagonal 20h45
Com sempre, la sortida està condicionada per la meteorologia. Mireu la web abans de sortir.
Lloc de trobada: Diagonal cantonada John M. Keynes 20h00  o directament a directament a Pujalt (explanada de l'observatori astronòmic) per estar a les 21h30 (Si algú no sap com anar-hi, aquí hi ha la guia: https://www.aster.cat/ca/documentacio/llocsobservacio.html)

 
Data: 17/06/2023
Hora: 21 : 30
Duració: 2 Hores 
Localització: Pujalt (Alta Anoia)
Contacte: activitats@aster.cat
Telèfon: 93 451 44 88
Cost: Activitat per a socis (gratuïta)