Titols i resum a tot arreu
Dimarts 5 de març a las 19h Astrofotografía (Online i seguiment presencial)

A càrrec de José Muñoz, soci d'Aster
Reunió informal, al estil de les trobades que es realitzaven cada dimarts al local, on s'ensenyen i es comenten les fotos realitzades, es pregunten dubtes, es comenta l'actualitat, i es passa una bona estona parlant d'astronomia.  

 
Data: 05/03/2024
Hora: 19 : 00
Duració: 2 Hores 
Localització: Online i seguiment presencial
Contacte: activitats@aster.cat
Telèfon: 93 451 44 88
Cost: Activitat per a socis (gratuïta)
Dijous 7 de març a les 19h: Conferència: "Descifrando los misterios del universo primigenio" (Presencial i seguiment online)

Ponent: Itziar Aldecoa Tamayo, està cursant quart any de doctorat en forats negres en la Universitat de Sussex (el Regne Unit) i és col·laboradora amb el ICCUB des de fa un any.
"A diferencia de la mayoría de los procesos y fenómenos naturales que estudiamos, el Universo no se puede recrear en un laboratorio. Es un experimento que empezó antes de que nosotros pudiéramos sentarnos a analizarlo y no tenemos ningún tipo de control sobre él. Esto, su continuo cambio y gran inmensidad complican mucho su estudio, pero también hace que la cosmología sea una de las ramas más misteriosas y creativas de la ciencia.
En las últimas décadas la comunidad científica ha conseguido encontrar respuestas a grandes preguntas que llevamos milenios preguntándonos como especie. Sin embargo, nuestra curiosidad, imaginación y pasión van muy por delante de nuestras capacidades tecnológicas en muchos casos, sobre todo en lo que se refiere al estudio del universo primigenio. En esta charla explicaré qué sabemos ya sobre el principio de los tiempos y qué pistas seguimos para intentar completar la historia. "

 
Data: 07/03/2024
Hora: 19 : 00
Localització: Presencial i seguiment online
Contacte: activitats@aster.cat
Telèfon: 93 451 44 88
Cost: Activitat per a socis (gratuïta)
Dimarts 12 de març a les 19h: Trobada de benvinguda als nous socis (Presencial)

Tradicional trobada de benvinguda a la nostra seu, als nous socis.

 
Data: 12/03/2024
Hora: 19 : 00
Localització: Seu d'Aster
Contacte: activitats@aster.cat
Telèfon: 93 451 44 88
Cost: Activitat per a socis (gratuïta)
Dijous 14 de març a les 19h: Conferència: "Els curiosos mètodes per mesurar el temps." (Presencial i seguiment online)

Ponent: Eduard Farré, Llicenciat en Humanitats, Vicepresident de la Societat Catalana de Gnomònica.
"Des dels rellotges de sol egipcis fins el rellotge de pèndol de Huygens, la humanitat se les ha enginyat per mesurar el temps cada cop amb major precisió. En aquest llarg camí passarem per les principals fites rellotgeres de la història i per les diferents cultures que les van fer possible. "

 
Data: 14/03/2024
Hora: 19 : 00
Localització: Presencial i seguiment online
Contacte: activitats@aster.cat
Telèfon: 93 451 44 88
Cost: Activitat per a socis (gratuïta)
Diumenge 17 de març a les 10h: Taller solar (Pràctic) a la Pl. Mireia

A càrrec de Judith Ardèvol, Pere Closas i Jordi Marco, socis d'Aster.
Trobades mensuals enfocades a formar els socis perquè puguin fer divulgació durant les observacions públiques solars. Practicarem el muntatge i ajust dels telescopis d'Aster per a observar el sol (no cal coneixements previs ni telescopi propi). Les primeres sessions estaran enfocades a practicar per a les observacions públiques. Així tots els participants muntaran, ajustaran i desmuntaran els telescopis. També s'explicarà quina informació donem als visitants en cada tipus de telescopi, perquè així se'ls pugui atendre tant si s'està en un telescopi com si s'està donant suport.
En acabar cada sessió, tots aquells que puguem anirem a fer un vermut abans de marxar.
En properes sessions també ens introduirem en el seguiment solar. Els nostres socis especialistes en seguiment solar ens explicaran com comptar les taques, fer reports,... Possiblement això ho començarem amb una classe teòrica a la Seu, i després ja farem sortides un cop al mes per a practicar com fer el seguiment del Sol.
Us animem a participar-hi!
Segons la meteorologia mireu la web/slack abans de sortir per si hi ha algun canvi.


 
Data: 17/03/2024
Hora: 10 : 00
Localització: Plaça Mireia, Esplugues de Llobregat
Contacte: activitats@aster.cat
Telèfon: 93 451 44 88
Cost: Activitat per a socis (gratuïta)
Dijous 21 de març a les 19h: Conferència: "Canvi climàtic o variabilitat climàtica?" (Presencial i seguiment online)

Ponent: María del Carmen Llasat Botija és catedràtica de Física de l’Atmosfera de la Universitat de Barcelona i coordinadora del Grup Consolidat de Meteorologia. La seva investigació es centra en els riscos naturals en un context de canvi climàtic i ambiental, des d’una perspectiva holística, desenvolupant una intensa activitat de transferència del coneixement, divulgació i conscienciació. Ha estat coordinadora de nombrosos projectes científics internacionals i actualment coordina el informe Especial sobre Riscos Costaners al Mediterrani. Ha participat com a revisora en els quatre darrers informes de l’IPCC. Entre d’altres, ha rebut la Distinció de la Universitat de Barcelona a les activitats excel•lents de divulgació científica i humanística i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.
"L’objectiu d’aquesta conferència es donar a conèixer les darreres novetats sobre el canvi climàtic que ja es planteja com una emergència mundial, tot mostrant accions que porten esperança, tot contextualitzant-ho en la variabilitat climàtica natural. Donarem també una visió més local, apropant-nos des del Mediterrani i arribant a casa nostra. Es presentarà aquí un diagnòstic de la situació actual envers el canvi climàtic, causes i conseqüències a escala mundial, seguretats i incerteses. També tocarem les desigualtats associades al canvi climàtic i la justícia ecosocial, per acabar passant de l'ecoansietat a l'acció personal i social. "

 
Data: 21/03/2024
Hora: 19 : 00
Localització: Presencial i seguiment online
Contacte: activitats@aster.cat
Telèfon: 93 451 44 88
Cost: Activitat per a socis (gratuïta)